Mediaservern

Mediaservern är indelad i två delar: Webbvideo och Mediaarkivet.

Inloggning

Inloggning sker med VGR ID och ett av VGR IT tilldelat lösenord. Behöver du åtkomst till Mediaservern kontaktar du VGR IT som hjälper till att aktivera ett lösenord åt dig och att ge dig åtkomst till en katalog för att lagra dina filer i.
Du når VGR IT på telefon 010 – 47 37 100.

Inloggning sker på någon av adresserna webbvideo.vgregion.se, mediaarkivet.vgregion.se eller mediaservern.vgregion.se.
Endast inloggning inom Västra Götalandsregionens nät är tillåten.

Administration av användare

Om du är administratör av en katalog på Mediaservern kan du ge andra personer åtkomst till denna katalog.
Dock måste VGR IT aktivera personens lösenord, se ovan.
För att ge en person åtkomst till en katalog går du in på adressen http://mediaservern.vgregion.se och väljer fliken Administration.
Sök fram den användare det gäller och ge denna de rättigheter som behövs.

Mediaarkivet

mediaarkivet.vgregion.se

Mediaarkivet är ett arkiv för att lagra större mediafiler. Du kan sedan länka till dessa från t ex din webbsida.

Länka till fil i mediaarkivet

För varje fil som laddats in i mediaarkivet finns en länk (texten Extern länk) som du använder då du från din webbsida skall länka till filen. Adressen till filerna på mediaarkivet http://media1.vgregion.se/sökväg till filen.

Webbvideo

webbvideo.vgregion.se

Webbvideo är en tjänst som skall underlätta för webbredaktörer att visa film på hemsidor inom regionen. Webbvideo är inget arkiv för filmer, utan är enbart till för aktuella filmer.

I den här tjänsten kan du göra följande:

Ladda upp fil till webbvideo

För att kunna visa filmer som finns webbvideo skall filerna vara i ett format som heter .flv (Flash). Om filerna inte är i .flv-format kommer webbvideo försöka konvertera filerna till .flv vid uppladdning av fil. Webbvideo kan enbart konvertera de vanligaste filformaten. Filformat som webbvideo för närvarande stödjer är följande:

Konvertering av filmer är en tung process. Därför är det enbart tillåtet att en sådan process körs åt gången. Detta medför att det ibland känns som att uppladdningen av filmen stannat, vilket troligtvis då beror på att någon annan konvertera en fil just då. Din konvertering kommer då starta när den pågåendekonverteringen är klar.

Alla filer som konverteras utgår från originalfilernas kvalitet och storlek. Om du vill ha små filer med lägre kvalitet förminskar du filerna innan du laddar upp.

OBS! Om du har specifika krav på kvaliteten, konvertera filmerna till .flv formatet själv, innan du laddar upp filmen, för att garantera att dina filmer får rätt kvalitet och rätt filstorlek.

Uppspelning av filmer i webbvideo

Uppspelning av filmerna kan göras via en webbsida eller via webbvideos hemsida. Om uppspelningen hackar på grund av för dålig bandbredd, pausar du filmen och väntar 1 min så att filmen hinner ladda upp sig. Om du vill avbryta filmen och gå ur från sidan, trycker du stopp på spelaren. Gör du inte det, låser sig webbläsaren tills filmen har laddats klart.

Publicering på webbsida

Publicering av film på en webbsida görs genom att du kopiera kod från webbvideo och klistra in den på den webbsidan du vill visa filmen på.